T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

MÜZİK BİRİMİ

 

MÜZİK BİRİMİ

 

     Müzik, bireyin ve toplumun dinamiklerini, kültürel, sanatsal ve diğer tüm rolleri ile spritüel ve sosyo-kültürel bir fenomendir.

 

     Müziğin tarihi sürecinde, müziğin tüm öğeleri ile toplumların yapısı senkronize bir seyir halindedir. Bu öğeler sürecin seyrinde bizlere o toplumların kültürel kodlarıyla, kimlikleriyle seslenirler.

 

     Binlerce yıl önce antik Yunan'da Platon'un ortaya koyduğu toplumsal etkinlik anlayışı halen etkisini ve aynı anlayışı sürdürmektedir. Platon'a göre müzik, insanın ve toplumun eğitiminde en etkili araç idi. İnsanın karakter oluşumundan ruhunu terbiyeye kadar gücü tartışılmazdı. Müziğin aynı zamanda bireyleri ve toplumları kucaklayan gizemli bir gücü vardır.

 

     Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden öğrencilerimizin bu gücü kendi kültürel kodlarına uygun olarak evrensel değerlerden ve yapısından uzaklaşmadan en etkin biçimde yapılandırmaları, kendine has özgün çalışmaları ile ortaya ürün koyabilmeleri amaçlanmıştır.

 

     Ülkemizde BİLSEM öğrenci tanılama sistemi iki aşamalı yapılmaktadır. Müzik alanı tanılama sisteminde tablet üzerinden yapılan ilk aşamada MEB'in belirlediği baraj puanı alan öğrenciler ikinci aşamada Müzik Alanı Yetenek Sınavına alınır. Bu aşamada da başarı sağlayan öğrenciler BİLSEM'e kayıt hakkı kazanmış olur.

 

     Yasemin Karakaya BİLSEM'de öğrenciler müzik alanında Özel Yetenekleri Geliştirici Program (ÖYGP) ile Bakanlığımızın belirlediği süre zarfınca (4 yıl) müziğin temel bilgilerini, ögelerini ve farklı fraksiyonlarını tanır, öğrenir. Her yıl için belirlenen eğitimler farklılık gösterse de aslında hepsinin temelinde ÖYG Programından sonra devam edecekleri 'Proje Üretimi ve Yönetimi Programı'na hazırlık niteliği taşır.

 

     Proje Üretimi ve Yönetimi Programına geçen öğrencilerimiz ÖYG Programından farklı olarak artık öğrendiklerini ürüne dönüştürme sürecine girerler. Bu süreçte öğrencilerimiz disiplinler arası modüler yapıda çalışabilecekleri gibi müzik alanında özgün ve yaratıcı ürünler de sergileyebilirler.

 

     Kurumumuz, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi rektörlükleriyle yapılan protokoller ile öğrencilerimizin bilimsel ve sanatsal kapasitelerini geliştirmeye yönelik eğitim iş birliği ile faaliyetlerini devam ettirmektedir. 2011 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile aralıksız her yıl devam eden protokol kapsamında derslik, öğretim elemanı desteği, kütüphane ve diğer eğitim faaliyetlerine yönelik tüm ihtiyaçlarımız karşılanmaktadır. Öğrencilerimiz üniversite ikliminde bulunup, kampüs havasını da soluyarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bölümde eğitim alan üniversiteli ağabey ve ablalarından da feyz alan öğrencilerimiz müziğin her türlü renklerini gözlemleyerek, yaparak ve deneyimleyerek öğrenirler. Müziğin sanatsal yönünün yanı sıra bilimsel yönüyle de bu iklimde tanışan öğrencilerimiz, araştırma teknik ve yöntemleri ile bilimsel çalışma metodolojisini öğrenme fırsatı yakalamaktadırlar.   

 

 

 

 

 

05-05-202005-05-202005-05-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.05.2020 - Güncelleme: 06.05.2020 00:01 - Görüntülenme: 985
  Beğen | 0  kişi beğendi