T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

Coğrafya Birimi

 

COĞRAFYA BİRİMİ

 

     Amacımız; öğrencilerimize farklı bir coğrafi bakış kazandırarak, gözlemleyen, sorgulayan ve çözüm üreten birey olmalarını sağlamaktır. Bakmakla görmenin aynı şey olmadığını, çevremize sadece baktığımızı ama ondan her açıdan yararlandığımız halde görmediğimizi kavratmak, doğanın devamlılığı için görev ve sorumluluklarımız konusunda bilinçlendirmektir. Çevre okuryazarlığı kazandırma çalışmaları ile yeryüzünde yaşamı mümkün kılan doğal döngüleri ve ekosistemi anlama becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır.

 

     Uyum Dönemi

 

     Yapılan etkinliklerle öğrencilerin kişisel, sosyal ve psikolojik gelişimleri hakkında bilgi toplamayı amaçlayan etkinlikler yapılmaktadır.

 

     Destek Eğitimi Dönemi

 

     Bu süreçte coğrafya bilimi daha çok ekoloji ekseninde verilmektedir. Öğrencilerle, bireysel ya da grup hâlinde küçük çalışmalar yapılmaktadır.

 

     İletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, öğrenme becerileri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma teknikleri, girişimcilik, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, araştırma ve sorgulamayla ilgili öğrencilerin ilgisi ölçüsünde coğrafi bir konu verilerek tema/atölye temelli etkinlikler uygulanmaktadır.

 

     Bireysel Yetenekleri Fark Ettirici Dönem

 

     Bu dönemde coğrafya bilimi tanıtılarak, seçilmiş bazı konular verilmektedir. Dünya'da coğrafya bilimi eğitimini inceler. Türkiye'nin gelişmesinde Coğrafya biliminin nasıl rol oynaması gerektiği tartışılır.

 

     Coğrafya eğitiminde karşılaşılan problemleri görür ve bunları değerlendirir. Disiplinler arası çalışmalar incelenir.

 

     Bu arada öğrencilerin alana olan ilgi ve yeteneği gözlenmekte buna göre alanda çalışmak üzere önerilmektedir.  Proje çalışmaları için ön çalışmalar yapılmaktadır.

 

     Özel Yetenekleri Geliştirici Dönem

 

     Coğrafya alanında çalışma isteğinde olan ve rehberlik birimi tarafından yönlendirilen öğrencilere coğrafya biliminin temel çalışma prensipleri verilir. Bazı temel konular üzerinde derinlemesine durularak özellikle problemi fark etme ve çözüm üretme çalışmaları gerçekleştirilir.

 

     Proje basamakları verilerek proje çalışmaları yapılır. İlgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapılır.

 

     Proje Dönemi

 

     Proje hazırlama ve geliştirme konularında bilgi ve beceri kazandırmak üzere gerekli ön öğrenmeler sağlanır ve proje örnekleri incelenir. Öğrencilerin seçtiği konu üzerinde derinlemesine proje çalışmaları gerçekleştirilir. Coğrafya bilimi başta olmak üzere disiplinler arası konular tercih edilir. İlgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapılır.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.05.2020 - Güncelleme: 04.05.2020 12:22 - Görüntülenme: 521
  Beğen | 1  kişi beğendi