T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

Biyoloji Birimi

 

BİYOLOJİ BİRİMİ

 

BİREYSEL YETENEKLERİ FARKETTİRİCİ PROGRAMI

 

 

 

     Öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark edebilmeleri amacıyla yaratıcılıklarını ve bireysel farklılıklarını öne çıkaran; Bilimin Doğası, Bilimsel Süreç, Biyolojiye Giriş, Canlıların Temel Bileşenleri, Canlılığın Temel Birimi Hücre, Canlıları Tanıyalım, Canlılardaki Sistemler, Ekoloji, Genetik, Modern Biyoloji Çalışmaları ilgili Biyoloji etkinlikleri yapılmaktadır. Etkinlikler uygulama ağırlıklı olarak yapılır. Grup çalışmaları ön plandadır. Öğrenciler mikroskopla çalışma, preparat hazırlama, kesit alma, powerpoint ve poster sunusu hazırlama ve sunma, Biyolojik kavramlar ve konuları ile ilgili oyun tasarlama ve oynama gibi etkinlikleri heyecan ve zevkle yerine getirmektedir.

 

 

 

ÖZEL YETENEKLERİ GELİŞTİRİCİ PROGRAMDA

 

 

 

     Öğrencilerin biyoloji alanında derinlemesine ve ileri düzeyde bilgi, beceri ve davranış kazanmaları, bireysel ilgi ve yeteneklerinin farkında olmalarını, kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlayacak eğitimler verilmektedir. Merkezde yürütülen programa ek olarak diğer kurum, kuruluş ve üniversitelerle iş birliğine gidilmektedir.

 

Bu programın amacı;

 

   *Biyolojinin günlük yaşamdaki uygulama alanları arasında ilişki kurmak. Biyolojiye ilişkin çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmak ve tüm bunları doğal dünyayı daha iyi anlayıp kullanabilmektir.

 

   *Biyolojiye ait anahtar kavramlar etrafında yapılanmış anlamlı bir bilişsel yapıya sahip olmak.

 

   *Geçmiş, bugün ve gelecekle ilgili olarak bilim-teknoloji-toplum-çevre arasındaki etkileşimi analiz etmektir.

 

     Bu bağlamda İnorganik Bileşikler, Makro ve Mikro Elementler, Hücresel Yapılar, Hücre döngüsü, DNA-RNA ve özellikleri, Kalıtım, Canlıların Sınıflandırılması, Ekoloji, Fizyoloji, Biyokimya, Biyofizik konuları ile ilgili daha çok uygulamaya dayalı etkinliklere yer verilmekte ve hayvan fizyolojisi ile ilgili diseksiyon çalışmaları yapılmaktadır.

 

PROJE ÜRETİMİ VE HAZIRLAMA PROGRAMI

 

Yöntem olarak öğrencilere bilgi aktarılmasından çok, kendi seçecekleri projeler doğrultusunda çalışmaları, geliştirdikleri çözüm uygulamaları ve bu süreç içerisinde öğrenmeleri temel alınmaktadır. Proje konularının belirlenmesi, seçilmesi ve sonuçlarının değerlendirilip geliştirilmesinde çevredeki iş yeri, yerel yönetimler, gönüllü kurum ve kuruluşlar ve üniversitelerden yararlanılmaktadır. Projeler ilgili kurum ve kuruluşlarda geliştirilebileceği gibi, gerektiğinde uzman kişilerden de destek sağlanmaktadır. Projelerin konusu ve seçiminde herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Her türlü üretim, hizmet, bilimsel çalışma etkinlikleri projelendirilmektedir.

 

     Öğrenciler seçtikleri Biyoloji alanı ile ilgili konularda proje hazırlamakta ve ikinci dönemin sonunda arkadaşlarına sunmaktadır. Proje yazım kılavuzuna göre hazırlanan projelerini danışmanları aracılığıyla idareye teslim etmektedirler. TÜBİTAK ve diğer kurumların açtığı yarışmalara katılmaktadırlar. Üniversitelerin Biyoloji Bölümlerine ve Biyoloji müzelerine geziler düzenlenmektedir.

 

04-05-202004-05-202004-05-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.05.2020 - Güncelleme: 04.05.2020 12:18 - Görüntülenme: 659
  Beğen | 0  kişi beğendi